Live chat

Milyen zöldségféléket ültethetünk tavasszal a kerti üvegházban?

- Categories : Default

Bár a tél még nem akar minket elhagyni, és fagyos hideggel, széllel, borús napokkal, hóval vagy hideg esővel szolgál, a gazdálkodók már rég elkezdték tervezni a tavaszi tevékenységeket, és a kertészkedés szenvedélyesei számára az üvegházi termesztés a korai évszak prioritásai közé tartozik. Egy gyakorlott termesztő tudja, hogy szigorú szervezés szükséges mind a sikeres kezdéshez, mind pedig ahhoz, hogy végül egészséges, gazdag és ízletes termést takarítsunk be.

Az utóbbi években egyre elterjedtebbé vált a saját gazdaságban történő zöldség- és gyümölcstermesztés, és egyre többen döntenek úgy, hogy saját maguk ültetik és fogyasztják a tisztán termesztett élelmiszereket, egyrészt az egészségesebb életmód iránti vágyból, másrészt azért, mert ez a tevékenység fontos extra bevételi forrássá válhat.

A tavasz eleje a legjobb időpont az üvegházi növények ültetésére is, de szem előtt kell tartanunk, hogy minden növénytípus ültetése egy bizonyos időszakban ajánlott, és sajátos gondozási jellemzőkkel is rendelkezik. Nem tudja, mit ültessen ebben az időszakban? A következőkben adunk néhány ajánlást a tavaszi növényekre vonatkozóan.

Legume sera

Milyen zöldségeket ültetnek tavasszal a kerti üvegházban?

Március és április ideális hónapok az üvegházi ültetés megkezdésére, és a zöldségek listája meglehetősen változatos erre az ültetési időszakra, és ha tiszteletben tartjuk az általunk választott növények igényeit, akkor végül gazdag és ízletes termést élvezhetünk, mind saját fogyasztásra, mind eladásra. Akár kezdők vagyunk, akár már nagy tapasztalattal rendelkezünk az üvegházi ültetésben, a tavasz egy új kezdet és egy új lehetőség arra, hogy belevágjunk egy kellemes, pihentető és hasznos tevékenységbe, amely mind az egészségünkre, mind pedig a plusz jövedelemszerzésre is jótékony hatással van.

Milyen zöldségeket ültetnek márciusban?

Március első napjaiban különféle fűszernövényeket (petrezselyem, kapor) és ízletes zöldségeket (hagyma, fokhagyma, borsó) lehet választani ültetésre, amelyek megfelelően gondozva a szezon végén csodálatos terméssé válhatnak. Az említetteken kívül a tavasszal, márciusban ültethető leggyakoribb zöldségek a következők:

Morcovi

Sárgarépa - A sárgarépa az egyik legnépszerűbb gyökérnövény, amelyet nagyon könnyű elültetni. A sárgarépát már a tavasz első napjától ki lehet ültetni a telekre, és a betakarítás május végén kezdődik. A sárgarépa magokat ajánlott mélyen a talajba ültetni, egymástól 20 cm távolságra, hogy elegendő helyük legyen a növekedéshez. A sárgarépa érése 2-4 hónapig tart, de általában 75 nappal az ültetés után már betakarítható.

Brokkoli - A brokkoli az egyik legfinomabb és legegészségesebb zöldség, amelyet rendszeresen fogyasztanunk kell. És ha ilyen termést szeretne az üvegházában, a brokkoli magok vetése modulokba vagy kis cserepekbe közvetlenül a tavasz elején történik. Akkor szedje le, amikor a virágok már zöldek és egészségesek!

Zöldhagyma - a zöldhagyma az egyik legjobban ajánlott kísérleti növény, amely a hidegebb éghajlaton is gyönyörűen fejlődik a klímaberendezéssel ellátott üvegházban. A hagymát magról vagy palántaként is ültethetjük, ez utóbbi a célravezetőbb, mivel minden körülmények között, még a hidegebb üvegházakban is jól fejlődik. A zöldhagymának rendszeres vízellátásra van szüksége, és akkor lehet betakarítani, amikor a lombozat megsárgul és hervadni kezd.

Salátalevelek - Meglepő, hogy milyen könnyen termeszthetők a bio saláták egy kerti üvegházban (salátalevelek, répalevelek, római saláta stb.), és az ilyen típusú növények már tavasszal elkezdhetők, és egész évben kitartanak. A salátazöldségeket akkor ajánlott elültetni, amikor a hőmérséklet már stabilizálódott, és már nincs fagyveszély. Olyan salátatípusokkal kezdjük, amelyek hűvös talajban és mérsékelt fényben virágoznak.

Spenót - A spenót tartós zöldség, amely a hidegebb időjárásban is jól érzi magát. Termesztési feltételei a fejes salátáéhoz hasonlóak, és jó vízelvezetésű talajt igényel. Márciusban vetik el, és a betakarítás májusban kezdődhet, és a betakarításra akkor kerül sor, amikor a levelek már elég érettek ahhoz, hogy elfogyasszuk. Ajánlatos csak a külső leveleket leszedni, hogy a növény tovább tudjon nőni.

Rukkola - A spenóthoz hasonlóan a rukkola is remek ízű, és a legjobb nyersen fogyasztani! A rukkolát el lehet ültetni, amint a talaj felolvad és a hőmérséklet stabilizálódik. Körülbelül 4 hét múlva a rukkola növény csupasz lesz, és készen áll a betakarításra és fogyasztásra. A növények növekedése addig folytatódik, amíg a hőmérséklet nem lesz elég magas és nem alkalmas az ilyen növények számára.

Milyen zöldségeket ültetnek áprilisban?

Amikor a tavasz már valóban javában tart, az üvegházban olyan ízletes növények kaphatnak helyet, mint például a következők:

Ardei

Cukkini vagy tök- Akár a klasszikus változatot választja, akár a cukkini ültetése mellett dönt, ez a zöldség rendkívül sokoldalúan felhasználható, és sokféleképpen fogyasztható. A cukkini a legkönnyebben termeszthető zöldségek közé tartozik, és jó, ha már a kezdetektől fogva tisztában van azzal, hogy helyet kell biztosítani a növekedéshez, és megfelelően kell öntözni. Az egészséges növények hamar virágzásnak indulnak, és általában körülbelül 4 hét alatt bőséges termést hoznak.

Uborka - Az uborka ültetése kiváló növény az üvegházban történő termesztéshez, de egy kicsit igényesebb, mint más zöldségeké. E tekintetben ajánlott ezeket a növényeket tőzegcserépben szaporítani, hogy az uborka gyökérzete ne tömődjön el. Helyet kell biztosítani számukra a növekedéshez, és megfelelően kell gondozni őket, mivel vannak olyan kártevők és betegségek, amelyek veszélyeztethetik a növekedésüket és fejlődésüket.

Paprika - A paprika színes, ropogós és rendkívül ízletes növény, és a különböző formák, méretek és ízek változatossága színessé teszi az üvegházát! A paprikáknak meglehetősen hosszú tenyészidőre van szükségük, de nem igényelnek különleges kezelést, csak megfelelően hidratált talajt, amelyben a szárak természetes módon elágazhatnak. A betakarítást akkor kell elvégezni, amint elérik a megfelelő méretet.

Karfiol - Ez az egyik legnépszerűbb zöldségféle, amelyet tavasszal és ősszel is sikeresen lehet üvegházban termeszteni. A fény fontos tényező a karfiol üvegházi termesztése során, és mivel hűvös évszakú növényről van szó, az optimális növekedéshez napi 6-8 órás közvetlen napfényre és megfelelő öntözésre van szüksége. A betakarítás a brokkolihoz hasonlóan akkor történik, amikor a fej nagy, dús és fehér.

Zöldbab - Az egyik legnépszerűbb üvegházi növény a kora tavasszal vagy késő ősszel ültetett zöldbab. E növények szőlőszerű habitusa lehetővé teszi, hogy akár az üvegházban is nevelhetők legyenek, ami ellenőrzött környezetben termékeny növényeket eredményez.

Legume de primavara

Akár most kezdte el a kertben való termesztést, akár már évek óta élvezheti a gyümölcsös termést, bizonyára tisztában van azzal, hogy milyen fontos a megfelelő környezet előkészítése az Ön által választott növények számára. És ezt szem előtt tartva, miután felsoroltunk néhány ötletet a tavaszi ültetéshez, áttekintünk néhány alapvető lépést, amelyeket meg kell tennie, ha már belevágott ebbe a tevékenységbe:

Készítse fel az üvegházat egy újabb sikeres évre!

Évről évre az ültetési szezon kezdetével az Ön által használt üvegházat megfelelően meg kell tisztítani, alaposan át kell vizsgálni és fel kell készíteni az új növények befogadására. Ahhoz, hogy megfelelő környezetet teremtsen növényei számára a virágzáshoz, szoláriumának a lehető legjobb állapotban kell lennie, jól kell rögzíteni, erős védőfóliával kell ellátni a szoláriumot, ki kell javítani az esetleges sérüléseket, és fel kell szerelni mindennel, ami a termeszteni kívánt növényekhez szükséges.

Készítse fel a talajt, és ültesse el a palántákat megfelelően!

Minden növény más és más, és sajátos igényei vannak, némelyik bonyolultabb, másokról nagyon könnyű gondoskodni, de az biztos, hogy mindenekelőtt meg kell csinálnunk a házi feladatunkat, és megfelelő környezetet kell biztosítanunk az üvegházban nevelni kívánt növények számára. A talajt meg kell tisztítani, jótékony hatású műtrágyával kezelni, megfelelően hidratálni és segíteni kell ott, ahol növényeink természete megkívánja.

Gondoskodjon a palántákról ültetés után a gazdag termés érdekében!

Az üvegházban való termesztés kemény és folyamatos munka, növényeinknek állandó ellenőrzésre és gondozásra van szükségük, hogy megfelelően fejlődjenek, ne támadják meg őket bizonyos betegségek, illetve ne károsítsák őket különféle külső kártevők.

Reméljük, hogy ebben a kis útmutatóban megtaláltad a választ a kérdéseidre! Hogy megtudtad a szükséges információkat a tavasszal a kerti üvegházba ültethető zöldségek kiválasztásával kapcsolatban, és hogy magabiztosabban vágsz bele ebbe a projektbe. Válassza ki azokat a zöldségeket, amelyeket fogyasztani vagy eladni szeretne, gondoskodjon róluk megfelelően, és élvezze munkája gyümölcsét tápláló, egészséges és ízletes ételekkel!

Share this content

Add a comment

 (with http://)

Föl