Milyen zöldségféléket lehet üvegházban termeszteni?

- Categories : Default

Amint a nyári termés véget ér, a helyüket átveszik a tartós növények, amelyek késő ősszel vagy akár télen gazdag termést adnak. A kerti üvegház fantasztikus lehetőséget biztosít számunkra, hogy számos növény esetében meghosszabbítsuk a termesztési időszakot, és még ha a kültéri hőmérséklet jelentősen csökken is, továbbra is védett hely marad a különféle zöldségek termesztésének folytatásához. Az üvegházas kert nem csak az olyan melegkedvelő növények termesztésére alkalmas, mint a paradicsom, a padlizsán, a paprika vagy az uborka. Számos ízletes zöldség termeszthető az üvegházban a hideg évszakokban is, így lehetőségünk nyílik arra, hogy friss, természetes ütemben termesztett, organikus zöldségeket élvezhessünk, amelyek összehasonlíthatatlanok a boltokban kapható zöldségekkel.

A hideg évszakban üvegházban termeszthető növények listája meglehetősen hosszú, de ahhoz, hogy megfelelő környezetet biztosítsunk számukra, gondoskodnunk kell arról, hogy a hőmérséklet ne csökkenjen 0 fok alá, és mesterséges megvilágítást kell biztosítanunk, ami fontos szempont a növénytermesztés szempontjából. Nyilvánvaló, hogy a növények növekedési folyamata ősszel lassabb, mint a nyári hónapokban, de megéri várni, hiszen a biotermékek ízben és zamatban felülmúlják a boltban kapható zöldségeket és növényeket.

Legume crescute in sera de gradina

Tehát akár háztáji üvegházzal, akár nagy üvegházzal rendelkezünk a termesztési és értékesítési igényeink kielégítésére, a következőkben bemutatunk néhányat a legjobb növények közül, amelyeket ősszel, a szezon végén vagy akár télen történő betakarítás céljából érdemes üvegházban termeszteni.

Piros cékla

A piros cékla egy fantasztikus zöldség, amelyet könnyű termeszteni, és nem igényel sok helyet!

Ezek a növények a homokos, mély, jó vízelvezetésű talajt kedvelik, és hűvös időjárást kedvelő növények, így ideálisak a hűvösebb őszi hónapokban történő ültetéshez. A piros cékla szereti az árnyékosabb környezetet, és helyet igényel a gyökerei elterjedéséhez, különben eléggé összegabalyodhatnak a talajban. A cékla betakarítása az ültetés után 7-8 héttel történik, amikor a cékla elérte a kívánt méretet. *A betakarítás akkor történjen, amikor a cékla még fiatal és a gyökerei kicsik!

Sfecla

Brokkoli/Broccolino

A brokkoli egy csodálatos, tápanyagokban gazdag, fényigényes zöldség, amely ideális a hideg évszakban történő termesztésre. A magok csírázása körülbelül 4-7 napot vesz igénybe, majd a talajba ültetve máris örülhetünk a jó téli termésnek. Hosszú szárat fejlesztenek, és mélyebbre kell helyezni a talajba, és fényben kell tartani ahhoz, hogy dúsan és nagyra csírázzanak. A növény ehető része alapvetően a még ki nem nyílt virág, ezért akkor kell betakarítani, amikor már teljesen kifejlődött, de még mielőtt a rügyek kinyílnak és apró, sárga virágokat teremnek.

Broccoli

Karfiol

A karfiol az egyik legkönnyebben termeszthető zöldség, és kiválóan megél, ha más hasonló növényekkel, például brokkolival együtt ültetjük... Szereti a 16-18 fokos hőmérsékletet és a páratartalmat (anélkül, hogy túlzásba vinnénk, és túl nedves talaj keletkezne). A gyökereket legalább 30 centiméter távolságra kell ültetni egymástól, és a földet mulcsozni kell a növények körül a gyomok és a nedvesség megtartása érdekében. A betakarítás akkor történhet, amikor a fejek elérik a 15 cm-es vagy annál nagyobb magasságot, de még a virágzás előtt, akárcsak a brokkoli esetében.

Conopida

Káposzta

A káposzta könnyen termeszthető és rendkívül szívós, termékeny talajt és részleges fényt (sem árnyékot, sem erős fényt) kedvel. A káposzta kiváló őszi termesztésre, mivel nem szereti a 24 fok feletti hőmérsékletet. A gyökereket egymástól 15-20 cm távolságra kell ültetni, hogy elegendő hely maradjon a további káposztafejek növekedéséhez, a talajt pedig nedvesen kell tartani, hogy a zöldség ízletes és édeskés legyen. A káposztát akkor kell betakarítani, amikor eléri a kívánt méretet, de még mielőtt a levelek szétválnának!

Varza

Zöld saláta

A salátát nem véletlenül termesztik szerte a világon, így olcsó és egyszerű módja annak, hogy friss, ízletes és rendkívül sokoldalúan felhasználható zöldség kerüljön az asztalra. Hideg időjárást kedvelő növény, amelyet egész ősszel és télen lehet termeszteni és betakarítani. Ez a növény 7 és 18 fok közötti hőmérsékleten fejlődik jól, a hűvös, nedves körülményeket kedveli. A fejes saláta zöldjét akkor lehet betakarítani, amikor a külső levelek elérik a használható méretet (a fiatal levelek leszedése lehetővé teszi a belső levél további növekedését is). A legjobb azonban, ha a salátát még azelőtt betakarítjuk, hogy túlságosan beérne és keserűvé válna.

Salata verde

Spanac

A spenót az egyik leghasznosabb növény az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozáshoz! Egyáltalán nem kényes, ezt a növényt ellenőrzött módon bármilyen évszakban, még ősszel és télen is termeszthetjük. Szereti a fényt és állandó nedvességet igényel, és ami a legfontosabb, ültetés előtt a talajt nitrogénben gazdag műtrágyával kell kezelni. A spenótnak mindössze 40-45 nap kell ahhoz, hogy elérje a termésérettséget, így lehetőségünk van arra, hogy egymás után ültessük, így egész évben bőséges termést kapunk. Bár termesztéséhez ellenőrzött környezetre van szüksége, megfelelő fény- és páratartalommal, mégis könnyen termeszthető, ízletes és széles körben fogyasztott növény, így fogyasztásra és értékesítésre egyaránt ideális.

Spanac

Hagyma

Ideális fogyasztásra, nyersen és ételekben egyaránt! Jótékony vitaminokban gazdag, kalóriaszegény, és ami még fontosabb, számos előnyös tulajdonsággal bír egészségünkre nézve, a hagyma tökéletes fűszernövény az őszi termesztéshez. Ültetés előtt fontos, hogy a talajt műtrágyával vagy komposzttal dúsítsuk, hogy nagy és lédús hagymát kapjunk. Ültessük körülbelül 1 cm mélyre és egymástól 4-5 cm távolságra. Arra is ügyelnünk kell, hogy a növény a föld alatt maradjon, amíg növekedésnek indul, és amint a levelek teljesen elszíneződtek és összeesnek, elkezdhetjük a betakarítást.

Ceapa

Sárgarépa

A sárgarépa nagyon tápláló, fontos vitaminokban gazdag gyökérzöldség, amely még a hideg évszakokban is ideális az üvegházban történő termesztésre. A sárgarépa alacsonyabb hőmérsékleten is jól fejlődik, és kevesebb mint 80 nap alatt betakarítható. Kétéves és hűvös évszakú növény, amely még a fagyot is jól tűri. A sárgarépa kerti parcellában történő termesztésének előnye, hogy a betakarítási szezont meghosszabbíthatja, ha tavasszal korábban vagy ősszel később vet, így késő ősszel és kora télen már betakaríthatja.

Morcovi

Az üvegházi zöldségtermesztés minden évszakban előnyös, még a hidegben is, mivel sok zöldség és növény még alacsony, fagypont közeli hőmérsékleten is sikeresen termeszthető. Az elültetett palánták megfelelő fejlődését elősegítő, ellenőrzött környezetben rövid időn belül bio, finom és tápanyagokban gazdag gyümölcsöket szüretelhetünk, amelyek messze felülmúlják a nagyáruházakban kaphatóakat!

Share this content

Add a comment

 (with http://)

Föl