Komplett útmutató a gyermekkerékpárok kiválasztásához

By : Melinda - Categories : Default

Biciclete copii

Az első kerékpáros kalandok minden felnőtt számára kellemes emlékek, és ha olyan szülő vagy nagyszülő helyzetében vagyunk, aki szeretné, hogy gyermeke kellemes élményeket szerezzen két keréken, a következő sorokban egy teljes útmutatót mutatunk be a megfelelő kerékpár kiválasztásához gyermeke számára.

A kerékpár szabadságot, önbizalmat és felejthetetlen emlékeket ad a gyermekeknek, mi több, segít a finommotorika és az izomfejlődés tökéletesítésében, és ebben az értelemben a megfelelő kerékpár kiválasztása rendkívül fontos!

A megfelelő méretű kerékpár kiválasztása egy gyermek számára egyszerű egyenletnek tűnhet, de rengeteg információt és kérdést kell figyelembe venni, nem csak a gyermek életkorát. Ahogy a következő ajánlásokból látni fogod, észreveheted, hogy a méretek egy része átfedésben van az életkortól függően, de ez inkább a magasságtól, vagy akár a gyermek képességein és önbizalmán múlik.

A kerékpár kiválasztásakor nem szabad abból kiindulni, hogy olyan méretet választunk, amelybe a gyermek "majd belenő", mert ahogy nő a kerékpár mérete, úgy nő a súlya is, ami azt jelenti, hogy nehezebb lesz kezelni, a magassági súly megemeli a súlypontot és akadályozza az egyensúlyozást. Ennek eredményeképpen, ha túl nagy kerékpárt választ, gyermeke nehezen tudja majd kezelni, és egyértelműen nem fogja élvezni az élményt.

A felnőtt kerékpárokkal ellentétben, amelyeket a vázméret alapján mérnek, a gyermekkerékpárokat a kerékméret alapján mérik, így a méret nem a kerékpár vázméretét vagy ülésmagasságát jelzi. Ne feledje, hogy a kerékpár megfelelő méretének megállapítására a legjobb módszer, ha megnézi, hogy gyermeke kényelmesen tud-e ülni a kerékpáron, kényelmesen eléri-e a pedálokat az ülésről, és kényelmesen eléri-e a kormányt ülve. A kerékpár gumiabroncsainak mérete mellett az ülés minimális és maximális magasságára is figyelni kell, hogy ülő helyzetben biztosítsa.

A következő sorokban tehát a legfontosabb szempontok szerint, megfelelően részletezve és érvelve segítünk a helyes választáshoz a gyermekkerékpárok tekintetében.

Egyensúlyozó kerékpárok pedálok nélkül

Az egyensúlyozó kerékpárokat úgy tervezték, hogy 18 hónapos kortól illeszkedjenek a gyermekekhez, és ideálisak az egyensúly gyakorlására, a finommotoros készségek és a jó szokások fejlesztésére már egészen kicsi kortól. Ezek a kerékpárok nem rendelkeznek pedálokkal, és azon az elven működnek, hogy a gyermek a lábával tolja magát. Ezek a kerékpárok kiváló bevezetést jelentenek a kerékpározásba, és sokkal könnyebbé teszik a pedálos kerékpárra való áttérést, mint a segédkerekek használatáról való áttérést.

Egyensúlyozó kerékpárok

Magasság(cm)

Életkor

Kerékátmérő (in)

85-110

2 év– 5 év

11” - 12”

12" kerékpár

A 12"-os kerékpár gyakran a gyermekek első pedálos kerékpárja, és a két és négy év közötti gyermekek számára készült. Ebben a korban ajánlott egyszerű, bonyolult szerelvények nélküli kerékpármodelleket választani, hogy a gyermek kényelmesen, zavartalanul pedálozhasson, ráadásul ebben a korban ideális az alumíniumból készült, könnyű és rozsdamentes vázzal rendelkező kerékpárt választani. Ezek a kerékpárok segédkerékkel és pedálos hátsó fékkel, valamint az első keréken kábellel működtetett kézifékkel rendelkeznek.

Kerékpár 12"

Magasság (cm)

Életkor

Kerékátmérő (in)

85-100

2 év– 4 év

12”

14" kerékpár

A 14"-os kerékpárok alapvetően ugyanazzal a formával és jellemzőkkel rendelkeznek, mint a 12"-os kerékpárok, de nagyobb gumiabroncsokkal. A nagyobb kerekek jobb stabilitást, egyenletesebb haladást és nagyobb sebességet biztosítanak. Az életkori és magassági ajánlások hasonlóak a 12" és a 14" kerékpárok között, a különbségek a preferenciákban, a márkákban és az elérhetőségben rejlenek, mivel a 12" kerékpárok elterjedtebbek.

Kerékpárok 14

Magasság (cm)

Életkor

Kerékátmérő (in)

95-110

3 év– 5 év

14”

16" kerékpárok

Ha a gyerekek kinőtték a 12" vagy 14" kerékpárokat, a következő lépcsőfok a 16" kerékpárok, amelyek 4-6 éves korig vagy 100 cm és 120 cm közötti gyermekek számára alkalmasak. Ezek a kerékpárok nagyobb kerékmérettel rendelkeznek, és a legtöbb esetben a fékrendszer kézifékkel működik, mivel az idősebb gyermekek kezdik kifejleszteni a kellő fogóerőt ahhoz, hogy ezt a fékező mechanizmust használni tudják.

Kerékpárok 16

Magasság(cm)

Életkor

Kerékátmérő (in)

100-120

4 év– 6 év

16”

18" kerékpár

Ahogy a 14"-os kerékpárok a 12"-os kerékpárok alternatívái, úgy a 18"-os kerékpárok a 16"-os kerékpárok alternatívái, mivel egyes márkák a nagyobb, 18"-os kerekek helyett elhagyják a gyakoribb 16"-os méretet. Egyformán alkalmas négy és hat év közötti, 100-120 cm magas gyermekek számára.

Kerékpárok 18

Magasság(cm)

Életkor

Kerékátmérő (in)

100-120

4 év– 6 év

18”

20" kerékpárok

A 20"-os kerékpárok hét és kilenc év közötti gyermekek számára alkalmasak, amikor a kerékpározás révén kialakul bennük a kaland és a szabadság érzése.A kerékpártípustól függően felfüggesztéssel, több sebességfokozattal, kézi működtetésű fékekkel (elöl és hátul), ledobott kormányokkal, sebességre tervezett könnyű vázakkal vannak felszerelve.

Kerékpárok 20

Magasság(cm)

Életkor

Kerékátmérő (in)

115-135

7 év– 9 év

20”

24" kerékpár

A 24 hüvelykes kerékpárok gyakran a felnőtt méretű kerékpárhoz vezető utolsó lépcsőfokot jelentik, és kilenc és tizenegy év közötti, legfeljebb 145 cm magas gyermekek számára alkalmasak. A 20"-os kerékpárokhoz hasonlóan vannak különálló, hegyi, BMX és országúti kategóriák, ráadásul több sebességfokozatot és jelentős rugózási mozgást kapnak. Emellett a 24"-os országúti kerékpárok 21-ről 24 fokozatra növelik a sebességtartományt, slick gumikkal rendelkeznek a nagyobb sebességhez és a könnyebb ütemtartáshoz.

Kerékpárok 24

Magasság(cm)

Életkor

Kerékátmérő (in)

130-145

9 év– 11 év

24”

26" kerékpár

A 26 hüvelykes kerékpárok tizenegy éves kortól és 145 cm-nél magasabb gyermekek számára alkalmasak. Egyes kerékpármárkák ezt a méretet használják a legnagyobb kerékpárként a gyermekek számára, miközben a felnőtt mountain bike alternatívája is lehet. A huszonhat hüvelykes kerekek korábban a felnőtt mountain bike-ok iparági szabványa voltak, de ma már a felnőtt kerékpárokra való átállás előtti utolsó lehetőségnek számítanak. Egy ilyen kerékpár, nagyméretű gumiabroncsokkal, kivételes kényelmet nyújt, és olyan funkciókkal is fel van szerelve, amelyek minden gyermek számára szükségesek.

Kerékpárok 26

Magasság(cm)

Életkor

Kerékátmérő (in)

145

11 év+

26”

A következő sorokban bemutatjuk az egyéb választási szempontokat, ha a gyermekkerékpárok méretével kapcsolatban mindent tisztáztunk, ha ilyen jellegű vásárlást szeretnénk végezni. Íme tehát, hogy mire kell még odafigyelned:

Alapanyag

A gyermekkerékpárokhoz használt alapanyag az ár függvényében változhat, és így befolyásolhatja a kerékpár tartósságát, súlyát, sőt, még a megjelenését is. A gyermekkerékpárok leggyakrabban acélból vagy alumíniumból készülnek. Az acél kerékpár a legköltséghatékonyabb megoldás, nagyon tartós és ellenáll a sérüléseknek, de hátránya, hogy lényegesen nehezebb, mint az alumínium, és rozsdásodhat, ha kint hagyják, vagy rossz időjárás esetén lovagolnak vele.

Ezzel szemben az alumínium kerékpárok könnyűek, nagyon tartósak és sokkal rozsdamentesebbek, de költségesebbek, mint az acél kerékpárok.

Súly

A kerékpár súlya elsősorban a méretétől, az anyagától és a gumiabroncsok típusától függ. A gyermekkerékpárok általában a gyermek súlyának 25-40%-át teszik ki, de ez nagymértékben változhat a választott kerékpártól, a gyermek súlya és magassága arányától és életkorától függően. Ha lehetséges, próbálja meg a kerékpár súlyát a gyermek súlyának kevesebb mint 50%-ára korlátozni.

Gumiabroncsok

A kerékpárgumik sokféle formában kaphatók, tömör habszivacs, pneumatikus, gumi, vagy tömör gumi és kemény műanyag. A pedál nélküli, 12" és 14" kerékpárok az említett abroncsok bármelyikével felszerelhetők, de a kerékpár méretének növekedésével a kerékpárokat mindenképpen léggumival szerelik fel. A pneumatikus gumiabroncsok a legelterjedtebbek, mert általános előnyeik, többek között a párnázott utazás és a jó tapadás miatt. Többféle futófelületi mintázattal kaphatók, amelyek általában vagy a hegyikerékpár-abroncsokhoz hasonló, bütykös gumik, vagy a normál futófelületi mintázatú vagy "slick" (futófelület nélküli), amely az országúti kerékpárgumikhoz hasonló.

Ülésmagasság

A gyermekkerékpárok ülésmagassága általában 25 cm-nél (10") kezdődik, és a legjobb módja annak, hogy megtudja, hogy gyermeke elfér-e a kerékpáron, ha ráülteti a kerékpárra . Ha ez nem lehetséges, mérje meg, és hagyjon 3,5-5 cm (1,5-2") hibahatárt az üléshez. A gumiabroncs mérete nem jelzi az ülés magasságát, ezért vásárlás előtt ellenőrizni kell, és meg kell mérni az ülés minimális és maximális magasságát, valamint a felette lévő pozíciót.

*Ha a gyermek a kerékpáron áll (nem az ülésen), egy-két hüvelyknyi távolságnak kell lennie, egy olyan résnek, amely segít megelőzni a sérüléseket, ha a gyermek előrecsúszik az ülésről. A legtöbb vázmodellnek éppen ezért van ferde felső csöve.

Sebesség

A gyermekkerékpárok általában egyetlen sebességfokozattal indulnak, hogy ne tegyék túl bonyolulttá a kerékpározás élményét, de ahogy gyermeke egyre tapasztaltabbá és ügyesebbé válik, mindenképpen alkalmas lesz egy több sebességfokozatú kerékpárra. Az egyfokozatú kerékpár általában könnyű pedáláttétellel rendelkezik, így a gyermekeknek nem okoz gondot a pedálok elforgatása. Ha a kerékpár méretének növekedésével van egy plusz fokozat, a pedálozás kicsit nehezebb lehet, de a kerékpár nagyobb sebességet is képes felvenni.

Fék

A gyermekkerékpárokat kétféle fékkel szerelik fel: torpedófékkel vagy kézifékkel, amelyek vagy csak az első gumiabroncson, vagy mindkét gumiabroncson működnek.

A torpedóféket hátrafelé történő pedálozással kell működtetni, és főként a kisebb kerékpárokon található meg, mivel a kisgyermekeknek nincs elég erejük a kézifékkar működtetéséhez. Mivel a kézifék működtetéséhez bizonyos erő és ügyesség szükséges, ezért általában a nagyobb gyermekek kerékpárjára szerelik fel, és a kerékpár méretének növekedésével a fékeket leginkább kézzel működtetik, mind elöl, mind hátul.

A gyermekkerékpár kiválasztása különös figyelmet igényel, különösen akkor, ha azt szeretnénk, hogy a kicsiknek már a kezdetektől fogva különleges élményeket szerezzünk, és ebben a tekintetben nem vásárolhatunk találomra, hanem bizonyos kiválasztási szempontokat kell ellenőrizni, hogy a kerékpár tökéletesen illeszkedjen a gyermekhez. Ebben az útmutatóban minden szükséges információt megtalálsz ahhoz, hogy a legjobb döntést hozd meg a gyermeked számára ideális kerékpár megvásárlásakor!

Share this content

Add a comment

 (with http://)

Föl