A sport 5 legjobb hatása az egészségünkre

By : Melinda - Categories : Default

A hideg évszak beköszöntével hajlamosabbak vagyunk az állandó ülőmunkára, szemben a melegebb évszakokkal, amikor több időt töltünk a szabadban, és automatikusan aktívabbak vagyunk. Az biztos, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy az aktív életmód a javunkra válik, és a szakemberek továbbra is hangsúlyozzák, hogy a sportolás és a fitnesz közvetlenül javítja az egészségünket. Az emberi testre gyakorolt többszörös hatása mellett a sport a mentális egészségünkre is hatással van. A testmozgás nemcsak a testet tartja formában, hanem fontos szerepet játszik a betegségek megelőzésében, a memóriavesztésben, a koleszterinszint csökkentésében vagy a cukorbetegség elleni küzdelemben is. Napjainkban egyre többet ülünk, és egyre egészségtelenebb életmódot folytatunk, olyan szempontok, amelyek csak káros hatással vannak az egészségünkre, ezért fontos, hogy nagyobb hangsúlyt fektessünk a sportra, hogy egészségesebbek, erősebbek és védettebbek legyünk a súlyos betegségekkel szemben. Ezen túlmenően fontos, hogy ezek a szokások a jelenlegi generációkban is elterjedtebbek legyenek, és különösen a jövő nemzedékeit is megismertessük velük.

Sport si fitness

Miért jó nekünk a sport? A következőkben bemutatunk egy toplistát a legfontosabb előnyökről, amelyeket a sport nyújt számunkra, ha naponta gyakoroljuk.

1. A sport megvéd a szív- és érrendszeri betegségektől

Az érrendszeri betegségek jelenleg az egyik vezető halálozási ok! Azáltal, hogy nem vagyunk aktívak, jelentősen megnő az ilyen betegség kialakulásának kockázata, ezért lépnünk kell, és aktívabbnak kell lennünk, és jobban kell érdeklődnünk az egészségünk iránt. A szív- és érrendszer fizikai aktivitással történő edzése hosszú távon védi és erősíti a szívet. A sport segít csökkenteni a vérrögképződés kockázatát, és a magas vérnyomás elkerülése révén kizárja a szívroham kockázatát.

Védő szerepe mellett a testmozgás a már szív- és érrendszeri betegségben szenvedők számára is ajánlott, amennyiben az a fizikai állapotukhoz igazodik. Ezeknek az embereknek előzetesen el kell végezniük néhány vizsgálatot, majd az orvos ajánlhatja a fizikai és egészségügyi állapotuknak megfelelő edzés típusát és időtartamát.

2. A sport megelőzheti a rák kialakulását és az metabolikus betegségeket

A sport még jó egészségi állapot esetén is lehetővé teszi, hogy az ember megelőzze a rákos megbetegedésekkel kapcsolatos kockázatokat, különösen a nők esetében a mellrákot, a férfiaknál pedig a prosztatarákot. Ezen ráktípusok esetében a nőknél akár 40%-kal, a férfiaknál pedig akár 50%-kal is csökkenthető.

Az olyan anyagcsere-betegségek, mint a cukorbetegség vagy a koleszterinszint, amelyek a szervezet hiányosságaira vagy rendellenességeire utalnak, szintén leküzdhetők vagy szabályozhatók a sport és a fitnesz segítségével. A napi testmozgás, akár csak 30 perc is elég lenne a metabolikus szindróma elkerülésére. Ez a minimális, rendszeres, tartós erőfeszítés nagyban hozzájárul az egészség megőrzéséhez és az ilyen típusú betegségek leküzdéséhez.

3. A sport kognitív hanyatlássá válik

A fizikai aktivitás egyértelműen pozitív hatással van a kognícióra is, az agy és az izmok jobb oxigénellátása miatt. Valóban, minél többet használják az izmokat egy tevékenység végzéséhez, annál kevesebb energiára van szükségük ahhoz, hogy hosszú távon ellássák funkciójukat. Egy másik megerősített hipotézis szerint a sport örömet és elégedettséget okoz az embereknek: a memória és az alvás jelentősen javulhat, csökken a szorongás, a depresszió és a stressz, és a jólét érzését is adja.

4. A sport erősíti a csontrendszert

A mérsékelt és rendszeres testmozgás jelentős előnnyel jár: a csontokat erősíti azáltal, hogy javítja azok tömörödését. A fizikai megterhelés során a csontok enyhe ütéseknek és húzódásoknak vannak kitéve, olyan hatásoknak, amelyek segítenek növelni az önjavító képességüket és megerősödni. A csontokon azonban csak jó néhány hónapos edzés után jelentkeznek az eredmények, mivel a csontok nagyon lassan gyógyulnak.

5. A rendszeres testmozgás minden életkorban fontos, legyen az gyermek, felnőtt vagy idős!

A sportolás minden korosztály számára ajánlott és minden generációt érint!

Idővel a csontok egyre törékenyebbé válnak, és nő a törések kockázata, ezért fontos, hogy a gyerekeket már egészen kicsi koruktól kezdve rávegyük arra, hogy olyan sportot űzzenek, amit élveznek, és ez a szokás egy életen át megmaradjon bennük. Az egész életen át tartó rendszeres gyakorlás nélkül csontjaink sokkal törékenyebbek lesznek, és ezeket a szempontokat biztosan érezzük.

A fiatalabbaknak lehetőségük van intenzívebb és megterhelőbb sportágak gyakorlására, a 40-50 évesek esetében pedig nem csak a fizikai képességeikhez kell igazítani a gyakorolt sportág típusát. Az idősebb, 65 év feletti emberek számára a fizikai aktivitásra vonatkozóan vannak konkrét ajánlások, de nagyon fontos, hogy rendszeresen mozogjanak, akár csak egy élénk séta erejéig is.

Sőt, még ha nem is vesszük észre, a sport kiváló lehetőség a szocializálódásra és a kapcsolatépítésre is. Úgy tűnik, egyébként elszántan sportolunk, ha van egy jó barátunk, akivel megoszthatjuk ezt a tevékenységet!

Most már csak rajtad múlik, hogy van-e benned akaraterő az aktívabb sportoláshoz, hiszen bizonyára te is tisztában vagy a mindennapi testmozgás fontosságával. Az egészségünk az egyik legfontosabb szempont, amivel egyre inkább törődnünk kell, a sport pedig az egyik legjótékonyabb és közvetlen hatással lévő tevékenység a testünkre és a lelkünkre.

Share this content

Add a comment

 (with http://)

Föl