Live chat

10 indok arra, hogy gyakrabban kerékpározzunk. Milyen előnyökkel jár?

By : Melinda - Categories : Default

A kerékpársportok sokunk számára kellemes, pihentető vagy akár edzés- és versenyszerű tevékenységek, amelyeket minden alkalommal gyakorolunk, amikor lehetőségünk van rá, és az időjárási körülmények lehetővé teszik ezt. Akár napi vagy alkalmi tevékenységről van szó, a kerékpározás egyszerű és biztonságos módja a sportolásnak, és élvezheti annak nem kevés előnyét.

Általában bármilyen típusú fizikai aktivitás segít az egészség megőrzésében és a fizikai megjelenés javításában, de az állandó kerékpározás néhány különleges előnnyel jár, amelyeket mindenkinek, aki teheti, ki kell használnia. Ezenkívül ez a sportág életkorfüggetlen, megbízható és gyakorolható a legfiatalabbaktól a legidősebb korosztályig.

 Beneficiile mersului pe bicicleta

 

Annak érdekében, hogy felkeltsük érdeklődését e sport iránt, a következő sorokban bemutatjuk a 10 legjobb okot, amiért jó, ha minél gyakrabban kerékpározik. Íme tehát a kerékpározás előnyei:

 

1. Növeli a fizikai állóképességet és tonizálja az izmokat

Sokan közülünk ülőmunkát végeznek, amely sok időt tölt az irodai székben vagy az autóban, ezért a fizikai állóképességünk alacsony, és az izmaink nincsenek a legjobb formában. Ebben az értelemben a kerékpározás a legegyszerűbb módja annak, hogy növeljük a fizikai állóképességünket, és megdolgoztassuk és tonizáljuk a teljes izomzatunkat.

 

2. Fejleszti a légzőkapacitást

Nem ritka, hogy egy kissé megerőltetőbb tevékenység után gyorsabb és nehezebb légzést tapasztalunk, ami több okból, többek között az állandó sport hiánya miatt csökkent tüdőkapacitást jelez. Így a kerékpározás körülbelül hétszeresére növelheti a pulzusszámot, és a kerékpározás a légzőrendszert is edzi.

 

3. Növeli az ízületek mobilitását

Az ízületi gyulladás az egyik leggyakoribb ízületi betegség, és a kerékpározás valódi segítséget jelenthet az ízületek rugalmasságának megőrzésében és a fájdalom enyhítésében. Az állandó pedálozás aktívan tartja az ízületeket, és a sportot a derékproblémákkal küzdőknek is ajánlják.

4. Csökkenti a hátfájást

A megfelelő helyzetben történő pedálozással a hát izmai folyamatosan dolgoznak, és ha egyszer megerősödtek és rugalmasak, akkor minden alkalommal, amikor fizikai erőfeszítést teszünk, segíteni fogja gerincét. A gerincre nehezedő nyomás csökkentése a hátfájást is csökkenti.

 

5. Csökkenti a cukorbetegség kockázatát

A folyamatos kerékpározás (legalább heti háromszor) segít kiegyensúlyozni a szénhidrátkoncentrációt a vérben, és így megelőzni a cukorbetegséget. A vércukorszintre gyakorolt jótékony hatása miatt ez a sport ajánlott az erre hajlamos embereknek.

 

6. Csökkenti a rossz koleszterinszintet

Mivel aerob típusú tevékenység, jelentősen csökkenti a "rossz koleszterinszintet", és növeli a jó koleszterinszintet. Az erek rugalmasabbak és automatikusan egészségesebbek. Ha tehát egy egészségtelenebb étkezést fogyasztottunk, akkor 30 perc kerékpározással csökkenthetjük ezeknek az ételeknek az egészségtelen hatásait.

 

7. Felére csökkenti a szívroham kockázatát

A kerékpározás egyik legfontosabb előnye, hogy nagymértékben csökkenti a szívroham kockázatát. A vérnyomás szabályozásával és ezáltal a pulzusszám növelésével a kerékpározás ideális módja a szív- és érrendszeri problémák megelőzésének.

 

8. Megakadályozza az öregedést

Az öregedés az élet természetes velejárója, de a következetes gyaloglással és a sporton keresztül kialakított rutinnal a vérkeringés aktiválásával enyhíthetjük az öregedés bőrre gyakorolt hatásait.

 

9. A depresszió és a nyugtalanság megelőzése

A depresszió és a szorongás két olyan probléma, amellyel az emberek manapság szembesülnek, de a tudósok felfedezték, hogy a kerékpározás még a pszichére is pozitív hatással van. A kerékpározás során endorfinok szabadulnak fel a szervezetben, az agy oxigénnel telítődik, csökken a stressz szintje, és nő a boldogság és a jó közérzet érzése. Tehát azzal, hogy ezt a sportot két keréken űzzük, megelőzhetjük ezt a két csúnya és annyira emésztő betegséget, és nem csak a mentális részét.

 

10. Segít a kalóriák gyors elégetésében

Az utolsó, de nem elhanyagolandó előny, hogy a kerékpározás segít a kalóriák gyors elégetésében, és automatikusan egészséges és jótékony hatással van a test izmaira, így automatikusan fogyunk. Fogyunk helyesen, természetesen és ráadásul egy élvezetes tevékenységet végzünk! A kerékpározás intenzitásától függően 400 és 1000 kalória között égethetünk el. Az egyenletes és intenzív pedálozással étvágyat kelt, ami aktív és jól működő anyagcserére utal.

 

Bizonyára sokkal többet lehetne még mondani e gyönyörű sportág gyakorlásának előnyeiről, és bizonyára vannak még mások is, de az előző sorokban bemutatottak a legfontosabbak. Élvezze tehát az aktív kerékpártúrákat, a napsütéses napokat, a társasági életet, amikor a bandával kirándulni megy, és nem utolsósorban az egészséges életet a lehető legkevesebb kockázattal!

Share this content

Add a comment

 (with http://)

Föl